Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj 2/2023

14. 1. 2024

Z PRAVODAJ 2/2023 ZO ČZS Holešov


 


 

Přátelé zahrádkáři ,

rok se rychle chýlí ke konci a tak je i čas rekapitulace naší činnosti .

V roce 2023 jsme si připoměli 75 let od založení Spolku zahrádkářů v Holešově. K této události jsme připravili výstavu v prosklených arkádách zámku. Na fotografiích a jsme ukázali většinu předsedů a členů kteří Spolek nejen zakládali, ale také dovedli až do dnešních dnů. Taky listy z nádherné kroniky, v níž jsou zapsány historické začátky, budování moštárny, zakládání osad, ale také i vybudování stávajícího Domu zahrádkářů, zde byly ofoceny a zdokumentovány .

Květinovou výzdobu výstavy doplnily soutěžní vazby žáků, studentů a zahrádkářek ze současně probíhající okresní soutěže ve Floristice.

Před soutěží byly uspořádány pro děti praktické přípravné kurzy, kde jim naše členky - floristky vysvětlily základní pravidla vázání květin. Děvčata si tak vyzkoušela jak správné držení kytice, tak i poznání jak sladit či doplnit jednotlivé květiny v aranžmá.

V měsíci březnu, po Výroční členské schůzi jste si měli možnost vyslechnout zajímavou přednášku o pěstování růží od pana Ing. Kaňáka .

V dubnu pak následovala přednáška o bylinkách s panem Steinbauerem, kterou zajistíme opět i na rok 2024.

3.Mezinárodní výstavu mečíků na zámku v Holešově snad nikdo kdo z vás nevynechal. Ta měla úspěch nejen v Holešově, ale podle návštěvníků snad z celé ČR, SR, ale i ze zahraničí. Ve velkém sále a na chodbě 1. patra v zámku bylo vystaveno bezmála 1000 květů mečíků, růží a jiřin. V aranžovaných mísách v předsálí, na nádvoří, na schodišti a před zámkem bylo použito asi 800 květů.

Takovou výstavou se může chlubit málokterá ZO ČZS . Zde se musí spojit síly mnoha členů ZO a pěstitelů mečíků z Česka, Slovenska a Moravy. Ty zajistil pan ing. Novotný, náš člen a současně i člen Gladirisu a pěstitel mečíků.

Aranžování se ujaly paní Jana Skotková z Miškovic, pan Malý a z naší organizace paní Renata Dvorníková a Vlasta Čablová Nespočet hodin pak strávily na zámku i další členové ZO při přípravě, zajištění služeb a konečném úklidu po výstavě. Na fotografie se můžete podívat v Galerii na našich web. stránkách.

(www.zahradkari-holesov.cz)


 


 

V následujícím roce – 2024, nás zahrádkáře čekají mnohé změny…

  • Tento rok končí 5.leté volební období stávajícím členům výboru a na VČS bude zvolen nový Výbor pro dalších 5let.

  • Další změnou po několika letech je, rozhodnutím RR ČZS navýšení členského příspěvku ze stávajících 150,- Kč, na 300,-Kč.


 

V naší ZO jsme od vás členů ještě měli navíc 50.-Kč , tzv. „ účelový„ příspěvek , který nám pomohl hradit údržbu na DZ.

Pokud i tento budeme po členech vyžadovat, pak vás bude členství v naší organizaci stát každý den v roce 1.- kč, tedy 350,- Kč.

Z celé této částky pro naši ZO ČZS zůstává 150,-Kč od člena. Je to moc?

Co vám za toto nabízíme? Moštování, vaření povidel, výstavy, přednášky,zájezdy, možnost využití prostor DZ, školení nabízená ČZS.

Na VČS 16.3.2023, byl tento návrh částky vyslovený a od roku 2024 je tedy platný.

Vážení přátelé zahrádkáři , věřím, že vás tato informace neodradí a naopak nás zahrádkáře víc spojí ke společné činnosti a setkávání se jak na přednáškách, výstavách, tak i na jiných společných akcích..

I v příštím roce vám nabídneme odborné přednášky od zkušených praktiků

pro vylepšení a zdokonalení vaší péče o zahrádky.

 

Přejeme Vám všem pohodové v klidu a lásce prožité Vánoce a do nastávajícího přestupného roku 2024 hodně zdraví, síly a elánu do pěstování všech krásných plodů, květin a také do vzájemného přátelství,.


 

Vždyť i o tom bylo a snad i bude vždy zahrádkářství.

 


 

Za výbor ZO ČZS Holešov Vlasta Čablová