Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj 2/2022

7. 12. 2022

ZPRAVODAJ 2/2022 ZO ČZS Holešov

 

Vážení přátelé, zahrádkáři.

Blíží se konec roku se třemi dvojkami a každý z nás se možná v čase adventu či vánoc zamyslí nad tím, co mu rok dal, či vzal.

Čeho bylo dostatek a co mohlo být lepší, zdravější nebo chutnější vzhledem k úrodě. Snad si každý z nás zahrádkářů dokáže vážit svých výpěstků a dokáže zpracovat i ty méně zdravé a porušené plody. Teď už je doba kdy uskladněné plody jen kontrolujeme. Můžeme je taky nakrájet na sušení, uvařit si je na kompot, nebo si udělat lahodné přesnídávky, vhodné i pro mlsné jazýčky vnoučat. Samozřejmě ty „neposkvrněné“ je nejlepší sníst přímo.

Čas adventu je také čas na další přemýšlení a možná i plánování, co v roce následujícím zasadíme, vyrobíme, nebo také jakou přednášku nebo výstavu nabízenou námi zahrádkáři navštívíme. Ale také hodnotíme činnost holešovských zahrádkářů.

V letošním podzimu jsme zvládli nejen výstavu v našem Domě zahrádkářů. Ta byla k naší lítosti jen velmi málo navštívena našimi členy a skoro by se dalo říct, že těch, kteří výstavu chystali a věnovali jí hodně ze svého volného času bylo víc jak těch, kteří by se přišli jen podívat a mohli tak za tu chvilku svého času posoudit, jak byla nádherně zaranžovaná. Mohli si odnést recepty, přivonět k bylinkám, či jen nafotit krásné vazby z květin. Ale také porovnat své plody ovoce s těmi vystavenými. Tuto naši malou místní výstavu ale poctili svou návštěvou přátelé ze Slovenských Lužianek a ohodnotili ji jako inspirativní pro svou práci.

Na podzimní Florii v Kroměříži, kde byla i výstava ovoce, zeleniny a květin od několika vystavovatelů z řad ZO ČZS v našem okrese, se opět naše členky velkou měrou zapojily do celé organizace, aranžování, práce s dětmi i služby poradenské. Samozřejmě se i naši členové předvedli se svými vzorky ovoce i zeleniny.

Na Adventním tvoření nás naopak mile překvapila účast zájemkyň o tuto akci, i když nebyla spojena s ochutnávkou. Tu jsme přesunuli na příští rok. Uskutečníme ji jako samostatnou akci a včas vás všechny pozveme k účasti. Můžete se tak pochlubit vašimi vzorky k degustaci, ať tekutými, či v pevném stavu, vyrobenými z produktů ze zahrádek. Samozřejmě budete vítání jako hosté a hodnotící degustátoři. Prostě si najděte chvilku přijít a posedět s přáteli. Také plánujeme na jarní měsíce pro členy i širokou veřejnost další odborné přednášky. Určitě si opět pozveme bylinkáře, protože toto téma je nevyčerpatelné a vždy se dají získat nové informace. Přednáška o pěstování růží zde také ještě nebyla a bude pro mnohé z vás jistě lákavá.

Samozřejmě se v březnu všichni rádi sejdeme na naší tradiční Výroční členské schůzi. Termín včas upřesníme. Sledujte naše zprávy pro vás zasílané do vašich mailů,dané do vitrín a zveřejněné na našem webu www.zahradkari-holesov.cz.

Přejeme vám všem krásné, v klidu, pohodě a hlavně ve zdraví prožité Vánoce. A my členové výboru ZO si přejeme vás potkávat na našich akcích, přejeme si, aby se vás členů víc zapojilo do naší spolkové práce jak na výstavách, soutěžích, tak i dalších zahrádkářských prácích. Přejeme si, aby jste i vaše mladé členy rodiny zapojili do našeho kolektivu zahrádkářů. Tím bychom „ omládli“ a snad i získali více elánu do celé činnosti spolku .

Tak přejeme: ať je nás v roce 2023 víc, ať je nám lépe a dokážeme se radovat ze své práce , ze zahrady, z úrody i krásy kolem sebe. Hledejme víc krásy a radosti tam , kde nás to baví, užívejme sluníčka i vláhy nám dané.


 

V Holešově dne 6.12.2022