Jdi na obsah Jdi na menu

Přeednáška RNDr. Fr. Václavíka

18. 3. 2024

Přednáška Dr. Václavíka k ošetřování ovocných stromů

 

Velmi aktuální a podnětnou přednášku uspořádal Český zahrádkářský svaz, základní organizace Holešov, pro své členy, příznivce i zájemce o pěstování ovoce. V pátek 8. března přijel do Domu zahrádkářů na Dlažánkách významný pěstitel a odborník na ochranu ovocných dřevin MVDr. František Václavík.

Více jak dvou a půl hodinovou přednášku s diskuzí sestavil podle druhů ovoce i nemocí a parazitů, kterým zahrádkáři a ovocnáři musejí v současné době čelit. A není jich zrovna málo, protože oteplování a změna klimatu (i s nečekanými mrazíky) přináší nové nástrahy na zdraví ovocných dřevin a následnou úrodu.

Přednášející asi nemohl zahájit své vystoupení jinak, než probráním nemocí, jež trápí pěstitele švestek (trnek, kadlátek). Vyjmenoval vhodné podnože, ale vždy je dobré se poradit při koupi s odborníkem. Ten je schopen poradit takové odrůdy, které jsou odolné proti klasické Šárce (deformuje se a opadá většina úrody před uzráním) a mohou začít rodit i třeba do třech roků (německé odrůdy). Nedoporučuje už pěstovat z odkopků tzv. švestku domácí, protože ta je prakticky vždy postižena Šárkou. Hlavními škůdci jsou Pilatka švestková, Svinuška švestková, mšice (napadá i jablka, třešně, višně, hrušky atd.), strupovitost aj.

U jabloní doporučuje kupovat rezistentní odrůdy (kvůli strupovitosti – označené písmenem R) a ne jabloně s podnoží golden, které se musejí několikrát během sezony stříkat a jejich plody jsou pak až „jedovaté“ (např. v marketech ta krásná jablíčka). Další nemoci jsou padlí, pilatka, obaleč (motýlek). Jabloně potřebují slunce, nutné přeřezávat (jako i ostatní ovocné dřeviny) a protrhávat plody při vysokém počtu.

U hrušní doporučuje také dobře vybrat podnože, protože odrůd je podobně jako u jiných ovocných druhů spousta a je dobré si je vybírat podle místa na zahradě, možnostech sklizně (výška stromu a velikost koruny, možnost údržby). Rozhodně nedoporučuje kupovat čínské odrůdy. Velmi rozšířenou nemocí hrušní je Rez hrušňová, která může vést i k úhynu stromu. Příčinou je podle Dr. Václavíka blízkost jalovce v zastavěných oblastech nebo zahradách (a ta blízkost je nebezpečná i kolem 100 m). U hrušní je důležité plody protrhávat (rostou v “trsech“ a pokud je jich mnoho najednou, opadají z nedostatku živin).

Třešně jsou také velmi oblíbené ovoce především díky brzké sklizni. Jsou ale problematické, protože jsou schopny dorůstat velkých rozměrů. Z tohoto důvodu přednášející zásadně nedoporučuje sadit třešni na podnoži „ptáčnice“ – česká a moravská klasika. Na trhu jsou menší druhy. Velmi důležitá je též samosprašnost, anebo je třeba vysadit dva stromy (ale musí být schopny se opylovat). Třešně dozrávají podle druhů kolem 7 týdnů. Největší nepřítelem třešní a sadařů je Vrtule třešňová (velká moucha), která napadá ale až pozdější odrůdy – asi od 4. týdne vegetačního období třešní.

Meruňky jsou také velmi oblíbené ovoce, ale stále více se setkáváme s tím, že náhle usychají celé větve („mrtvička“). Ta je způsobena Moniliovou spálou (úžehem). Toto onemocnění zanechává na stromech spálené konce větviček, které mohou být milně považovány za zničené mrazem (nebo i mšicí). Choroba strom silně oslabuje (ucpává kanálky mízy) a je třeba jej léčit. Vyskytuje se i u višní atd. Jedná se o houbovou nemoc, která pokračuje do stromu. U meruněk je důležité prořezávání, aby se letorosty rozdělovaly a také protrhávání plodů při velké úrodě.

Dr. Václavík se věnoval i broskvoním - jsou odolnější než meruňky, ale je třeba je správně ořezávat a pěstovat i ve vztahu ke skutečnosti, že rodí vždy a jen na nové větvičce. Hovořilo se i o rybízu a angreštu (důležité je vybírat odrůdy odolné proti „padlí“). Podnože je třeba zakracovat a prořezávat. U ořechů se objevuje v našich končinách nový parazit – a to Vrtule ořechová (invazní druh související s oteplováním).

Různých přípravků na ochranu ovocných dřevin a samotného ovoce je spousta, ale je třeba vždy přistupovat k použití prostředků s rozmyslem, po poradě s odborníkem (pokud možno) a vždy jen v době, kdy je to třeba. Abychom si nevytvářeli ovoce podobné tomu, které dostala Sněhurka .

 

Na další přednášku pořádanou holešovskými zahrádkáři se mohou zájemci těšit na 17. dubna od 17 hodin do Domu zahrádkářů. Tentokrát bude hovořit o bylinách a jejich použití, sběru, smyslu pro zdraví i uchovávání Ing. K. Steinbauer.

 

R. Seifert