Jdi na obsah Jdi na menu

Postřehy ostravského Holešováka - Člena Zahrádkářů Holešov

16. 2. 2022

Postřehy ostravského Holešováka - Člena Zahrádkářů Holešov

 
Když jsem před lety četla knížku Karla Čapka - Zahrádkářův rok, líbila se mi, rozesmála, ale jako osobu bydlící v paneláku, kde zahrádku zastupovaly pouze květináče na okně, mne  neoslovila.
Nyní, když jsme vlastníky zahrádky u domku, má rozměr 84 m2, tak to je "jiný kafe". Miluji všechna roční období, ovšem jaro, to je zázrak.
Už od ledna šmejdím někdy sněhem, někdy zamrzlou trávou či jak je tomu teď, oschlým trávníkem a kontroluji půdu. Co když se konečně podaří některé rostlince vystrčit zelené špičky?
A před 14 dny jsem se dočkala. Volám nadšeně manžela, podívej, už něco roste. Nedůvěřivě kouká zblízka na zem. A co to je? No to já nevím, ale je to krásné, už určitě bude jaro!!!!!!  A manžel jen povzdechne, už to zase začne. Kdyby bylo na něm, vydláždil by zahradu kachlíky a byl by spokojený. Konečně, přírody si užíváme při našich toulkách po vlasti, tak proč ji tahat k domu,  myslí si. To mne zase čeká sekání a rytí a plení.
Dostávám záchvat smíchu. Při sekání projede sekačkou 4x tam a zpět. Rytí? dva záhony se zeleninou 200cm x 50 cm. A můj milovaný skleník, ten zvládám sama. Jeho práce je, kromě cca 20 minut sekání, nastavit hodiny samozavlažovacího systému, co mi namontoval syn a poslouchat, jak 2x denně se ozve šumění vody a skleník i záhony jsou zalité. Nechám ho brblat a jdu se kochat do skleníku. Tak tady budou letos papriky a na druhé straně okurky a salát mezi ně a do bedýnek malá rajčátka a čili papričky, ježkovy voči,  kam to všechno nacpu.
Moc se těším, jak se zase budu radit v mém milovaném zahradnictví Stella, co a jak pěstovat. Pak oběhnu další prodejce přísadby v Holešově, jestli nemají něco zajímavého. 
Samozřejmě, že tam vždy něco nového objevím a pak chodím po zahradě a dumám, kam bych to nacpala, když už je všude plno. Když jsem jednou psala neteři do Londýna, co vše pěstuji, ptala se mne, jak velká pole máme. Po mé odpovědi jsem ji musela poslat SMS zahrádky, protože mi nevěřila, co vše se tam vejde. 
Tak se pokochejte foto sněženek, které nám už před týdnem vyrašily kousek od libečku a těšme se společně, jak zaryjeme prsty do vlahé, voňavé hlíny.

Stáňa Nováková  - zahrádkář /učeň/

web.jpg