Jdi na obsah Jdi na menu

Poradna pro dům a zahradu

19. 8. 2021

V době, kdy dozrávají meruňky, broskvoně nebo slivoně se na těchto zrajících plodech často vyskytuje moniliová hniloba.

Moniliová hniloba, přestože má podobný název jako moniliová spála, je jiná houbová choroba, s odlišnými projevy a termínem ošetření!

 

Bez poškození slupky nedochází k výskytu hniloby…

Moniliová hniloba vzniká na ovoci, až jako druhotný projev na ovoci. Hlavní příčina vzniku je většinou vždy poškození slupky zrajícího ovoce. Poškození může být způsobeno vpichem hmyzu (vos, aj.), silným deštěm, kroupami. Jakmile je ovoce poškozené, choroba může do ovoce proniknout.

Pokud tedy víte, že by mohlo u vašeho ovoce dojít k uvedeným poškozením, doporučujeme provést ochranný postřik proti moniliové hnilobě. Tato choroba se šíří větrem, vodou nebo hmyzem. Pokud „najde“ poškozený zrající plod, uchytí se a začne se postupně projevovat. Z našich zkušeností a od našich zákazníků víme, že se může rozšířit na většinu plodů stromu a z úrody pak nemusíte mít téměř nic.

Jak se projevuje?

Slupka i dužnina plodů peckovin (meruňky, broskve, slívy, třešně, višně) měkne a hnědne. Na hnědých pletivech se vytvářejí špinavě bílé polštářky, které jsou tvořeny fruktifikačními orgány houby. Tyto polštářky jsou většinou uspořádány v kruzích.

 

Původce choroby přezimuje převážně v korunách stromů na mumifikovaných plodech, ale i na opadlých nebo nevhodně likvidovaných napadených plodech. U višní a meruněk přezimuje i na napadených větvičkách. Proto, pokud máte nějaké plody takto napadené, ihned jej utrhněte a vyhoďte (nekompostujte)!

Kdy provést ošetření a čím?

Proti moniliové hnilobě se ošetřuje v létě, od fáze zabarvování plodů až do  pokročilého zrání. V této době, již může probíhat sklizeň, proto doporučujeme účinný fungicid, který má ochrannou lhůtu po postřiku jen 1 den, a to přípravek PROTI Moniliové spále a hnilobě (Prolectus). ODKAZ ZDE: