Jdi na obsah Jdi na menu

Okresní soutěž MZ 2022

28. 4. 2022

Mladí zahrádkáři soutěžili

27.4.2022

Vědomostní soutěž - Okresní kolo Mladých zahrádkářů se po dvouleté pauze opět konalo. Tentokrát sice v menších prostorách, v sále Domu zahrádkářů v Holešově na Dlažánkách a ne v zámku, jako v letech před covidovým obdobím. Bylo to dáno podstatně menším množstvím soutěžících. V předešlých letech jsme museli zájem ZŠ omezovat, tak aby se těch 80 dětí do sálu zámku vešlo a také, abychom toto zvládli organizačně. Letos se této soutěže účastnily pouze čtyři ZŠ s celkově dvaceti dětmi. Holešovské ZŠ byly zastoupeny všechny a z Bystřice pod Hostýnem přijelo 6 žáků ze ZŠ TGM.

Žáci jsou na soutěž rozděleni do dvou kategorií, 4.- 6 tř. jsou mladší a od 7.tř po 9. tř., včetně odpovídajících ročníků víceletého gymnasia jsou v kategorii starších. Dnes se soutěže účastnilo 5 žáků v mladší a 15 žáků ve starší kategorii.

V této soutěži řešili všichni 40 testových otázek, které se týkaly botaniky, přírodovědy, ale také ekologie a zdravovědy, prostě všeho, co se týká zahrádkářské tématiky. Druhou podstatně těžší částí soutěže je poznávání rostlin- plevele, ovocné stromy, keře, ale i semínka zelenin a květin. I zde měli připraveny 40 vzorků k rozpoznání. A jak se s tím vším poprali??

Nejvíce bodů- 56 získala žákyně 7. C tř. z 1. ZŠ Smetanovy sady Holešov Anna Trhlíková, vzápětí pak její spolužačka ze 7. E tř. , Jolana Smékalová s 54. body.

1.místo v mladší kategorii získaly svorně po 31 bodech žákyně 4.A tř. Natálie Sedlaříková a Leona Zbranková také z 1. ZŠ Holešov. 3. místo v kategorii mladších pak získal Ondřej Dohnal , žák 6 B tř. ze 3.ZŠ Holešov, a taktéž 3. místo ve starších žácích obhájila žákyně 7C tř. ze 3. ZŠ Družby, Holešov - Julie Sklenářová s celkovým počtem 42.body.

Všichni soutěžící měli naplněny „Zahrádkářské tašky“ dárky pro tuto soutěž typickými- květiny, keře, semínka , časopisy, kalendáře , knihy a dalšími drobnostmi darovanými našimi sponzory.

Po splnění soutěžních úkolů a po vydatné svačině se všechny děti se svými doprovody – učitelkami a učitelem, odebraly do zámku Holešov, kde je čekal program složený z části filmové ukázky historie zámeckého parku a pak se všichni prošli v současné době rekonstruovanou částí parku, sady, jež jsou znovu osazované sice novými stromy, ale původními odrůdami z let 1950.

a2web.jpg