Jdi na obsah Jdi na menu

Mezinárodní výstava mečíků 2022

6. 8. 2022

Hodnocení Mezinárodní výstavy mečíků,

kterou jsme jako ZO ČZS spolu s městem Holešov a MKS Holešov pomohli připravit jednomu z členů organizace GLADIRIS, Ing. Stanislavu Novotnému. Nabídli jsme jak materiální výpomoc zapůjčením našich nádob, stojanů a dalších floristických pomůcek ,tak naše ruce a nápady k naaranžování prostorů v zámku Holešov a výpomoc při pořádkové službě v sále zámku.

Výstavy se účastnilo celkem 21 vystavovatelů, pěstitelů mečíků, jiřin, lilií a denivek z Čech, Moravy, Slovenska i Polska. Jejich květy byly ve vázách na stolech v krásném barokním sále holešovského zámku. Panem Malým pak byly naaranžovány krbové římsy a další vazby v dalších prostorách.

Aranžmá samozřejmě nechybělo hned při vchodu do zámku, ve stojanech lákaly květy spolu s plakátem ke vstupu na výstavu. Na staré zámecké studni vytryskl vodotrysk z modrých mečíků, na okraji studny pak zůstaly velké modré kapky z hortenzií, což byl návrh a celá práce paní Renaty Dvorníkové spolu s manželem, který technicky zpracoval konstrukci na toto impozantní aranžmá. Vstup na schodiště, vazby na podestě a na schodech do 2. patra pak vytvořila paní Jana Skotková z Miškovic, která je dobrou kamarádkou nás holešovských zahrádkářek a nikdy neodmítne pomoc při všech akcích naší ZO. Rajská zahrádka s květinovou dámou před vstupem do velkého sálu byla opět nápadem Renaty a společně i s dětmi ze 3. ZŠ a Gymnázia jsme pak ztvárnili jednotlivé záhonky z mečíků. Celkově se na aranžmá spotřebovalo 1000 květů mečíků a vazby byly doplněny rostlinným materiálem, který naše členky spolehlivě dodaly na naši výzvu a prosbu ze svých zahrádek . (Jen pro zajímavost, kostra květinové dámy byla vyrobena ze starých nepoužívaných hliníkových berlí a pletiva).

Pravděpodobná návštěvnost byla asi 2 500 osob.Podle ohlasu veřejnosti se výstava líbila a hosté byli nadšeni krásou květů a celého květinového vybavení na zámku.

Poděkování patří všem , kteří se na této krásné výstavě podílely, děvčatům a hochům z MKS, panu Ing. Novotnému a všem ochotným zahrádkářkám a zahrádkářům.