Jdi na obsah Jdi na menu

Mezinárodní výstava mečíků

5. 8. 2021

Mezinárodní výstava mečíků,

která se konala ve dnech 31.7. až 1.8.2021, zaplnila svými květy celé prostory zámku v Holešově. Specializovaná organizace GLADIRIS ČZS a většina jejich členů(153) se věnuje pěstování a také šlechtění mečíků. Tito členové si pak vyměnují své zkušenosti i se šlechtitleli v sousedním Polsku, Slovensku, ale spolupracují také s mečíkáři z Kalifornie, Kanady, USA, Litvy, Ruska a dalšími stejně zatíženými nadšenci. Tato organizace má ve svých řadách také pěstitele a šlechtitele denivek a kosatců.Vydávají pravidelně 2x ročně svůj Zpravodaj plný barevných fotek z výstav a také nově vyšlechtěných jedinců kosatců, denivek, mečíků. .

Na výstavě v Holešově se předvedlo 23 pěstitelů se svými asi 900 květy mečíků . V dalších vázách pak byla přehlídky jiřin od pěstitele z Polska. Ve vázách na sále pak ještě byly i denivky a lilie.

Naše ZO ČZS se podílela na této výstavě hlavně organizačně a to zajištěním děvčat na aranžování. Dvorníková, Čablová ze ZO Holešov a ze ZO Míškovice paní Jana Skotková spolu s kamarádem a zahradníkem pražského hradu panem J. Malým, jsme těch 52 vazeb zvládli utvořit za jeden a půl dne. A že naše aranžmá měla úspěch a byla hodnocena i pěstiteli ze Slovenska a Polska znamená, že byla na mezinárodní úrovni. Naše floristky jsou skutečně výborné, obětavé , plné dobrých nápadů - viz květinový páv od paní Dvorníkové.Dokáží tak vytvořit krásné vazby, které zaujmou. Na vazbách jsme strávily čas od čtvrtku až do pátku večera, ale celé výstavě předchází ještě dalších několik dnů přípravy, shánění doplňkové zeleně, zajištění vhodných nádob, stojanů potřebných rekvizit. A tak jsme si vyplenily zahrádky, navštívily známé, o kterých víme, co mají vhodného pro výstavu na zahradě, posbíraly na mezích vratič a kyprej, doplnily několika druhy trav a tak jsme mečíky vlastně ještě dozdobily .

Zajištěním našich členek na služby v sále přímo v čase výstavy, jsme také pomohli ušetřit starosti pořadatelům výstavy.

Výstava byla zajištěna k 55. výročí založení ZÁKLADNÍ SPECIALIZOVANÉ ORGANIZACE GLADIRIS ČZS. Jejich první taková výstava byla právě před 55lety v Luhačovicích, ale tentokrát se starosta Luhačovic v době „ nejisté“, pandemické , nechtěl pustit do rizika spojeného s výstavou a zvýšením návštěvnosti města. Nápad zkusit to v Holešově na zámku vyšel z Ing. Novotného. Stačil jeden telefonát s Janou Slovenčíkovou a bylo rozhodnuto.

U hlavního vedení ZSO GLAIRIS se zpočátku nesešel s velkým nadšením, ale po prohlídce prostor zámku a nabídce naší ZO na pomoc při přípravě a organizaci výstavy bylo rozhodnuto.

                                                                                                                                                                 

Z mailu místopředsedy SZO GLADIRIS Ing. Dušana Šlosiara předsedkyni ZO ČZS Holešov Vlastě Čablové:

... Vlastičko příjmi můj obdiv a úžas, takové nádherné aranžmá jsem ještě nezažil co vystavuji čtvrtstoletí, poděkuj děvčatům co Ti pomáhali a panu Malému, rád jsem vás blíže poznal. Taky ty klobouky vám děvčatům nádhérně slušely. Byla to nejnádhernější výstava, jak prostředím zámku, aranžmá , květy, účasti, ubytováním a pečí o vystavovatele, moc Vám děkuji, mám z toho nádherný zážitek, přeji další úspěchy a těším se na naši další spolupráci, s pozdravem Dušan